Over de streek

De streek rond Chiny is dicht bebost en staat bekend als het dunst bevolkte gebied van België (20 inwoners per km2). Ze strekt zich ruwweg uit van 'Sainte Cecile' tot Arlon (Aarlen). In Chiny spreekt men een Waals dialect. In de omgeving van Arlon wordt een Luxemburgs/Diets dialect gesproken.
Chiny was in de middeleeuwen de hoofdzetel van een rijk graafschap dat ook het - tegenwoordig veel grotere - Florenville omvatte.

Het gebied is zeer wildrijk. Tussen oktober en februari worden er talrijke drijfjachten georganiseerd.
De Semois stroomt hier door een vrij breed dal. Achter Sainte Cecile (richting Bouillon) meandert ze echter door smalle dalen en steile kloven. Er zijn prachtige tochten te maken langs en over de Semois.

De streek rond Chiny staat bekend als de 'Gaume'. Het is, ook geologisch gezien, een grensgebied. Direct ten noorden van Chiny beginnen de Ardennen (leisteen). Vanaf Chiny is het ‘Lotharings’: mergel, leem, kalksteen en vooral ook ijzerhoudende grond.

Door de 'Gaume' lopen ‘Romeinse’ wegen, onder andere van Reims naar Tier. Er is zelfs een ‘Romeins’ dorp Torgny – met een welhaast Provençaalse uitstraling – vooral ook door de dakpannen.

Het gebied is van oudsher een twistappel. In 1674 heeft Lodewijk XIV hier zwaar huisgehouden. Vrijwel alle kastelen zijn in die tijd verwoest.

De bouwstijl is typisch ‘Lotharings’: huizen met vrijwel vierkant grondplan met een vrij hoge voorgevel en een kap van leisteen (of riet) zonder ‘overstekken’. In de dorpen zijn de huizen aan elkaar vast gebouwd. Zo kon een dorp zich snel gereed maken om zich tegen plunderaars te verdedigen. Ze hoefden dan alleen de straat aan beiden kanten af te zetten. Tegenwoordig worden bij festivals bij de dorpsingangen entree geheven. Beroemde festivals zijn 'Les Contes de Chiny', het straattheaterfestival te Chassepierre en het Jazzfestival van Rossignol.

Inmiddels is Chiny (zeer tegen haar zin) na een gemeentelijke herindeling samengevoegd met een groot aantal buurtschappen en dorpjes en staat het ‘echte’ gemeentehuis van Chiny nu in het dal in het dorpje ‘Jamoigne’.


Het oude gemeentehuis van Chiny is nu VVV kantoor. Daar kan men allerlei informatie over de streek – ook in het Nederlands – krijgen. In een aantal winkels in Florenville staat men klanten ook in het Nederlands te woord.

Uitstapjes naar de basiliek van Avioth, het klooster van Orval, het kasteel van Bouillon, het thermaalbad van Mondorf en niet te vergeten de steden Sedan, Luxemburg, Metz en Nancy zijn zeer de moete waard.